Over ons

Houtenaren in actie voor vluchtelingen in Irak

Voorjaar 2019

Ook in het voorjaar van 2019 vindt er weer een actie plaats. Deze keer doen meer comite’s mee, we zijn opgeschaald naar een landelijke actie. Zoals ook eerdere jaren werken we ook nu weer samen met Hulp Irak, maar ook Bijzondere Noden helpt in 2019 keer actief mee.

Begin 2018

Herfst 2017, ook nu weer hebben een aantal leden van de Eskolkerk in Houten weer de mogelijkheid van een actie besproken. Het landelijk comite geeft aan dat er nog steeds grote behoefte is aan spullen. De oorlog is dan wel bijna over, maar de mensen hebben niets meer. Daarom besluiten we ook dit jaar weer een actie te houden speciaal gericht op kinderen, net als vorig jaar.

Begin 2017

Herfst 2016 komen we weer bij elkaar om een nieuwe actie te bespreken. Deze actie wordt na overleg met het landelijk comite ‘Hulp Irak’ in het voorjaar van 2017 gehouden. Deze actie was speciaal gericht op kinderen. Kinderen zijn erg kwetsbaar en missen zo vaak de hoognodige dingen, zoals warme kleding, speelgoed of zelfs een knuffel. We willen daar graag verandering in brengen. Ook deze actie was een succes. Er werden veel spullen gebracht.

Eind 2015

Omdat hulp nog steeds hard nodig is, zo is vastgesteld na een evaluatiereis naar Irak in juni 2015, werd in december 2015 een nieuwe actie gehouden. Ditmaal wordt naast kleding ook hygi├źneproducten en basislevensmiddelen ingezameld. De hulpgoederen werden gesorteerd en vervolgens in hulppakketten naar Irak getransporteerd.

Op landelijk nivo werken we samen met het comite “Hulp Irak”. Via hen werden mensen in heel het land worden opgeroepen om een steentje bij te dragen, om zo veel mogelijk vluchtelingen in Irak blij te maken met een pakket met eerste levensbehoeften. Voor deze actie werd samengewerkt met kerken in Irak en Nederlandse hulporganisaties. Een Iraaks transportbedrijf verzorgt het transport tegen een sterk gereduceerd tarief.

Eind 2014

Het Midden-Oosten wordt al jaren geteisterd door een reeks hevige conflicten. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. De situatie gaat veel mensen aan het hart. In 2014 zamelden verschillende kerken kleding in en transporteerden die per vrachtwagen naar Irak. De actie was over het hele land een groot succes: totaal zijn maar liefst 16 trailers vol hulpgoederen naar Irak verzonden. De spullen zijn daar door leden van lokale kerken verspreid onder tienduizenden vluchtelingen, ongeacht herkomst, religie of etniciteit.